ergernis woning
Klussen

Aan welk onderdeel van jouw woning erger jij je het meest?

Ieder huis heeft wel van die dingen waar de bewoners eigenlijk helemaal niet zo blij mee zijn. Soms gaat dat om zuiver cosmetische zaken, een muurtje dat eigenlijk nog eens in een ander kleurtje geverfd moet worden, of een vloer die toch minder mooi van kleur is dan hij in de winkel leek. Maar net zo vaak zijn het praktische dingen die ons dwars zitten, en waar we eigenlijk best serieus last van hebben. De grote vraag is: waarom doen we er eigenlijk niks aan?

Wat zit je in de weg?

Soms zitten dingen je al zo lang in de weg dat je ze min of meer bent gaan accepteren. Ja, die klemmende deur, ja, die doet dat al jaren, het is niet anders. Iedere keer dat je hem moeten openen of sluiten vind je het irritant, maar ja, het is nu eenmaal zo. Zonde eigenlijk. Er even een schuurmachine langs halen, de scharnieren opnieuw afstellen of zelfs een nieuwe deur plaatsen zijn namelijk dingen die zo gepiept zijn, een paar uurtjes kosten ze je maximaal. En vervolgens hoef je je nooit meer aan die deur te ergeren…

Heb jij ook van die dingen in huis die je liever anders zou zien? Schrijf ze dan voortaan eens op als je ze tegenkomt, iedere keer als je je eraan ergert. Wees eerlijk naar jezelf; als je steeds met moeite de trap op en af gaat, noteer dit dan iedere keer. De punten die aan het einde van de week de meeste keer opgeschreven zijn, zijn de zaken waar je misschien toch eens werk van zou moeten maken.

Aanpassen is vaak makkelijker dan je denkt

Die klemmende deur uit het vorige voorbeeld viel snel te verhelpen. Maar zo zijn er veel meer dingen die je makkelijker op kunt lossen dan je misschien zou denken. Zelfs die vervelende trap, al lijkt dat toch een lastige onderneming.

Maar wist je dat je op vrijwel iedere bestaande trap een traplift kunt laten plaatsen? En dat trapliften van Handicare vaak binnen een dag geplaatst zijn? Hierna hoef je je nooit meer te ergeren aan die trap die je steeds meer moeite kost, want voortaan heb je een keuze: of de trap, of de lift.

Zo zijn er nog veel meer aanpassingen die je vaak sneller en makkelijker door kunt voeren dan je dacht. Een extra kraantje in de tuin zodat je je planten makkelijker water kunt geven, een nieuw kleurtje op de muur, een lamp in een donker hoekje of nieuwe zonwering, zodat het binnen niet meer zo warm wordt. Allemaal dingen die zo gepiept zijn, maar die wel een probleem op kunnen lossen waar je anders steeds weer opnieuw tegenaan zou lopen.

Dit vind je misschien ook leuk...