Belangrijk bij LED-verlichting
Tips

Belangrijk om te weten bij het kopen van LED-verlichting. 

Of je nu veel om het milieu geeft of juist aan de slag wilt gaan met energiebesparing, met LED-verlichting kun je beide doelen gemakkelijk bereiken. Je kan geld besparen en ze zijn beter voor het milieu dan andere lampen. Zeker iets om te overwegen bij het kiezen van verlichting voor je woning. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk om de goede lampen te kopen, wat soms nog wel eens lastig kan worden gezien het grote aanbod. In dit artikel geven wij tips waar je op moet letten bij het kopen van LED-verlichting.

Lumen

Belangrijk bij het kopen van led-lampjes is om aandacht te besteden aan het aantal lumen in plaats van Watt. Bij led-lampjes wordt de helderheid namelijk uitgedrukt in lumen en dus niet in Watt. Wanneer je een gloeilamp wilt gaan vervangen voor een led-lampje moet je dus de Wattwaarde van je oude gloeilamp goed afstemmen op de lumenwaarde van je nieuwe led-lamp. Online zijn er vele overzichten te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Lichtkleur

Ook heel belangrijk is de lichtkleur van de led-lampjes. Led-lampen worden verkocht met een grote variatie aan lichtkleuren. Om zeker te weten dat je de juiste lichtkleur hebt, moet je kijken naar het aantal Kelvin. Het aantal Kelvin zorgt namelijk voor de kleur die het licht geeft.

Je moet hierbij rekening houden wat voor soort ruimte je wilt gaan verlichten. Wanneer je zoekt naar een led-lamp voor in de woonkamer, kan je het beste kiezen voor een warmere lichtkleur, bijvoorbeeld 2700K. Zo’n lamp geeft een warm-witte lichtkleur wat zorgt voor een aangename sfeer in de ruimte. Juist op zoek naar veel en helder licht om bijvoorbeeld in te werken? Dan kan je het beste kiezen voor een led-lamp met 4000K.

Life hours

Het lichtopbrengst van led-lampen neemt in de loop van de tijd af, wat inhoudt dat ze zwakker worden naarmate ze ouder worden. Tegenwoordig gaan de meeste led-lampen minimaal 25 duizend uur mee. Vaak staat op het etiket van led-lampen het aantal life hours vermeldt. Hieraan kan je dus zien hoelang de led-lamp helder en goed blijft werken.

Dimmen

Tot slot is het goed om na te gaan of je de led-lamp wilt kunnen dimmen ja of nee. Lang niet alle led-lampen zijn namelijk dimbaar, dus kijk goed op de verpakking hiervoor! Ook is het handig om van tevoren te checken of jouw dimmer thuis wel geschikt is om led-lampen mee te dimmen. Veel dimmers hebben namelijk een ondergrens van 20 Watt. Wanneer je drie tot vijf lampen wilt dimmen van elk 3 Watt per lamp en jouw dimmer heeft de ondergrens van 20 watt, dan gaat het niet werken. De lampen kunnen gaan knipperen of in het allerergste geval zelfs kapot gaan. Koop daarom ook nooit een willekeurige dimmer, maar let hier goed op.

Hopelijk genoeg informatie om de juiste LED-verlichting te gaan uit te zoeken!

Dit vind je misschien ook leuk...