Beste krabton voor kat
Tips

De beste krabton kiezen voor jouw kat? Zo doe je dat!

Krabpalen, krabtonnen, krabmeubels… Heb je na lang wikken en wegen eindelijk besloten dat het een krabton kopen wordt, sta je alweer voor de volgende uitdaging: welke krabton wordt het? Krabtonnen komen in vele soorten, maten en uitvoeringen. Leuk al die keuze, maar het maakt het er ook niet bepaald makkelijker op… Gelukkig schieten wij jou hier te hulp. Met deze blog hopen we de keuze net een tikkeltje makkelijker te maken. De beste krabton kiezen voor jouw kat? Zo doe je dat!

Let op de hoogte van de krabton

Een veelgemaakte fout is een te lage krabpaal, krabton of ander krabmeubel. Wanneer een kat krabt, wil het zich fatsoenlijk kunnen rekken en strekken. Zo blijven de rug- en schouderspieren flexibel en gezond. Uit onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat katten het liefst een krabplaats hebben van minimaal één meter hoog. Het liefst zonder elementen (zoals plateaus, huisjes en dergelijke) die tijdens het krabben in de weg zitten. Uiteraard zal dit niet voor iedere kat opgaan, want net zoals wij mensen zijn ook katten onderling verschillend, met uiteenlopende behoeften. En daarnaast zal een grote kat een hogere krabton nodig hebben dan een kleine kat.

Een goede krabton staat stabiel en stevig

Een krabton die aan alle kanten wiebelt tijdens het krabben is geen goede match. Katten houden van een stevige en stabiele krabplaats die niet zomaar wegglijdt of alle kanten op beweegt. Gelukkig zijn de meeste krabtonnen al behoorlijk stabiel van zichzelf. Maar het is wel goed om hierop te letten. Wanneer de krabton niet stevig genoeg staat, zal de kat op zoek gaan naar een andere, wél stabiele krabplek. En met een beetje pech is dat jouw dure bankstel.

Voor welk soort krabmateriaal is er gekozen?

Ook het soort krabmateriaal is erg belangrijk. Wanneer het materiaal niet fijn of onprettig onder de pootjes aanvoelt, zal jouw kat eveneens op zoek gaan naar iets anders om aan te krabben. Ruwe materialen die voldoende weerstand bieden en licht versnipperen zijn wat dat betreft favoriet. Denk bijvoorbeeld aan sisalstof (veel gebruikt voor krabtonnen) of sisaltouw (veel gebruikt voor krabpalen). Zachte materialen zoals pluche kun je daarentegen het beste vermijden. Deze stoffen zijn vaak te glad en bovendien kunnen de nagels van jouw kat hierin blijven ‘hangen’.

Wat kan de kat nog meer naast krabben?

Ben je van plan om de krabton als enige kattenmeubel te gebruiken? Let dan goed op de verschillende functies die de krabton biedt. In zulke gevallen wil je het liefst een krabton hebben met verschillende verstop-, slaap- en speelplekjes. Je kat moet na zijn of haar welverdiende middagdutjes lekker kunnen klauteren en ravotten. Heb je al meerdere mandjes, verstopplekjes en speelmogelijkheden op verschillende plaatsen en hoogtes in huis? Dan zal een simpele krabton wellicht ook al prima volstaan.

Dit vind je misschien ook leuk...