Carport aan huis welke kiezen
Tips

Een carport aan huis: welke moet je kiezen?

Een carport is een uitstekende manier om je auto of voertuig te beschermen tegen weer en wind. Maar hoe bepaal je welk type carport het beste bij je woning past? In dit blog geef ik je een overzicht van de verschillende soorten carports op de markt. Zo kunt je een goede afweging maken voordat je een carport aanschaft.

Welk type carport heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste carport hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je voertuig, de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeuren. Ook heeft de hoogte van een carport invloed op de vergunningsaanvraag, al heb je voor een losstaande carport lager dan 3,5 meter doorgaans geen vergunning nodig.

Meet de lengte, breedte en hoogte van het voertuig om ervoor te zorgen dat de carport groot genoeg is om het voertuig volledig te bedekken. Houd ook rekening met de toekomstige aankoop van (grotere) voertuigen. Hieronder ga ik de verschillende opties bij langs.

Vrijstaande carports

Dit type carport staat los van de woning en kan overal in de tuin worden geplaatst. Vrijstaande carports zijn er in verschillende maten en stijlen, van eenvoudige overkappingen tot uitgebreide constructies met zijpanelen en opbergruimte.

Aanbouw carport

Een aanbouw carport is een type carport dat direct aan een bestaande structuur zoals een huis of garage is bevestigd. Dit is een goede optie als u geen ruimte hebt voor een vrijstaande carport. Ook is een aanbouw carport vaak wat goedkoper dan een vrijstaande carport omdat deze aan de gevel van de woning kan worden bevestigd. Ze vormen een verlengstuk van de woning.

Carports met solar

Dit type carport heeft zonnepanelen op het dak die elektriciteit opwekken. Het is een duurzame optie en kan helpen om de energierekening te verlagen. Voor een houten solar carport kun je bijvoorbeeld terecht bij Shift to Solar, marktleider in duurzame laadoplossingen. Dit is met name interessant als je rijdt in een elektrische auto en die wil opladen door middel van zonnepanelen.

Carport met berging

Een carport met berging is een overdekte parkeerplaats voor voertuigen die gecombineerd wordt met een aangrenzende afgesloten berging voor opslag. Een carport met berging biedt u, naast autobescherming, ook de mogelijkheid om allerhande materialen zoals fietsen, tuinmateriaal, werkgerief, grasmachines of andere spullen op te bergen.

Dubbele carports

Dit type carport biedt plaats aan twee voertuigen en is ideaal voor gezinnen met meerdere auto’s. Dubbele carports zijn er in verschillende maten en stijlen, van eenvoudige overkappingen tot uitgebreide constructies met zijpanelen en opbergruimte. Een dubbele carport maakt het mogelijk om meteen twee auto’s te beschermen tegen slecht weer!

Waar is het carport van gemaakt?

Carports zijn er in verschillende materialen, zoals hout, metaal en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. De prijs van een houten carport is bijvoorbeeld goedkoper dan van aluminium of metaal. Ook duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en uiterlijke kenmerken kun je hierin meenemen.

Stalen carports

Stalen carports zijn duurzaam en weerbestendig en zijn er in verschillende maten en stijlen. Ze zijn vaak gemakkelijk te installeren en te onderhouden en kunnen worden aangepast aan je specifieke behoeften. Staal is een sterk en duurzaam materiaal, maar het is ook een hierdoor is het een stuk duurder dan hout. Door deze stevigheid heeft een metalen carport een zeer grote draagkracht, wat het geschikt maakt voor alle soorten daken.

Houten carports

Houten carports bieden een natuurlijke uitstraling en zijn er in verschillende maten en stijlen. Ze zijn vaak gemakkelijk aan te passen aan je specifieke behoeften en kunnen worden geverfd of gebeitst om bij de rest van je huis te passen.

Houten carports zijn zeer populair. Je hebt geen beperkingen op het vlak van stijl en de keuzemogelijkheden uit verschillende houtsoorten zijn vrijwel eindeloos. Hout geeft je woning een warme look. Hout is een stuk goedkoper dan aluminium, maar het blijft een natuurproduct. Er komt veel onderhoud bij kijken waardoor er nog kosten kunnen bijkomen. Je zal het hout regelmatig moeten schilderen of vernissen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden. Qua dak kan je kiezen voor een plat dak, een gebogen dak of een zadeldak.

Aluminium carports

Aluminium carports zijn duurzaam en hebben een lange levensduur, waardoor ze gemakkelijk 30 jaar meegaan. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat bestand is tegen roest en weersinvloeden. Meestal wordt het dak van een aluminium carport gemaakt van polycarbonaat. Hier bovenop kan een dakbedekking van dakleer of EPDM, kunststof dakplaten of dakpannen worden geplaatst.

Conclusie

Door alle soorten carports op de markt kan het kiezen van het juiste type carport lastig zijn. Je moet rekening houden met de grootte van je voertuig, beschikbare ruimte, persoonlijke voorkeuren en vergunningsvereisten. In deze blog hebben we verschillende soorten carports besproken. Van vrijstaande carports tot carports met berging en carports met solar, er is voor ieder wat wils. We hebben ook gekeken naar de verschillende materialen waaruit carports kunnen worden vervaardigd, zoals hout, staal en aluminium. Met deze informatie lukt het je hopelijk om de juiste carport voor jouw woning te kiezen.

Dit vind je misschien ook leuk...