groene energie goedkope energie
Tips

Groene energie: goedkope energie?

Grijze stroom, ofwel stroom die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen, put de aarde uit. Er worden schadelijke stoffen uitgestoten die klimaatsverandering in de hand werken en natuurlijke processen verstoren. Groene stroom daarentegen is duurzame energie: het wordt opgewekt uit bronnen die nooit opraken zoals de zon en de wind, en hebben dus ook geen schadelijke uitstoot die de aarde schaden. Er wordt al steeds minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, maar nog steeds wordt energie nog lang niet volledig gewonnen uit duurzame bronnen.

Een duurzame bron

De manier waarop we nu energie duurzaam kunnen opwekken, zorgt niet voor zoveel stroom dat we ieder huishouden ermee kunnen voorzien van energie, daarvoor wordt er simpelweg te veel energie gebruikt. Energie is nu het goedkoopst als het grootste deel van de energie gewonnen wordt uit een duurzame bron. Daar heb je nu bij de meeste energiecontracten niet zo’n profijt van, omdat je een vast bedrag betaalt, maar als je energie afneemt tegen de actuele inkoopprijzen, zou je op bepaalde momenten wel eens flinke voordelen kunnen halen uit goedkope energie.

Actuele inkoopprijzen

Als je een vast energiecontract hebt afgesloten, betaal je iedere maand dezelfde prijs voor energie. Bij een dynamisch energiecontract fluctueert dit, omdat de energieprijzen per uur verschillen. Als je een energiecontract afsluit waarbij je voor de actuele inkoopprijzen betaalt, kun je daar, als je er een beetje bewust mee omgaat, best wat voordelen uithalen. Als de energie voor een groot deel uit wind- of zonne-energie gewonnen is, ligt het uurtarief het laagst. Zo is de meest groene energie, dus ook de goedkoopste energie. Op deze momenten is het bijvoorbeeld het handigst om grote stroomverbruikers aan te sluiten, zoals het opladen van de auto.

De toekomst is groen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle energie groen is. Fossiele brandstoffen zijn te schadelijk voor de aarde, en er zijn genoeg duurzame alternatieven. Toch is er met de huidige mogelijkheden in het opwekken van groene, en dus duurzame energie, nog te weinig capaciteit om ieder huishouden daarmee van de nodig stroom te voorzien. Op dit moment worden daarin wel veel vorderingen gemaakt. Er wordt gewerkt aan meer alternatieven om stroom in een grote hoeveelheid via een duurzame bron op te wekken.

En natuurlijk werkt dat beide kanten op: we gebruiken veel energie, maar zouden door kritisch te kijken naar ons verbruik, ook een stuk minder kunnen gebruiken. Zo kunnen we langzaam overgaan op honderd procent groene energie.

Dit vind je misschien ook leuk...