grootste gevaren voor je dak
Klussen

De 5 grootste gevaren voor je dak

Gevaar kan zomaar uit de lucht komen vallen, daarom is het wel fijn dat je in je huis een dak boven je hoofd hebt. De wereld is vol gevaren en het dak van je huis ontkomt niet aan dit feit. Het dak van een huis is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de constructie, wanneer het dak weg is volgt de constructie al snel. Daarom is het goed om ervan op de hoogte te zijn wat de grootste gevaren zijn voor het dak van je huis.

Regen

We beginnen met een van de twee grootste gevaren voor het dak van je huis, zowel voor de korte als de lange termijn: regen. Regen, water, vocht, het is funest voor je woning. Het sluipt door de hele constructie van je woning heen en kan overal schade aanrichten. Als je denkt dat een lekkage het enige gevaar is dat door regen komt zul je vaak voor verrassingen komen te staan. Een goede afwerking voor je dak is belangrijk tegen regen. Kies een goede dakbedekking die waterafstotend en duurzaam is, zoals EPDM dakbedekking.

Wind

Het tweede grootste gevaar voor je dak is natuurlijk wind. Harde windstoten kunnen flinke schade aan iedere slecht gebouwde woning toebrengen. Omdat het dak verbindingspunten heeft met de muren van een huis is het zeker kwetsbaar om er, hoe knullig het ook klinkt, af te waaien. Het is voor veel soorten daken dan ook belangrijk om een goede daktrim aan te brengen om het geheel sterk samen te houden.

Warmte

Isolatie is een groot discussiepunt in de samenleving op dit moment. Het besparen van energie, of het nu voor het milieu of voor de portemonnee is, is erg belangrijk. Een extra reden om je huis goed te isoleren is dat het dak van je huis vaak schade oploopt bij veranderlijke temperaturen in huis.

Sneeuw

Een ander gevaar wat voor de hand ligt maar waar je eigenlijk niet al te veel aan kan doen is sneeuw. Door heftige winters is door de jaren heen veel schade ontstaan aan huizen in Nederland en vaak is er weinig wat daaraan gedaan kan worden. Bij oudere huizen kan een update aan dakbedekking zeker helpen, of versteviging van de bestaande constructie. Voor nieuwbouw moet vooral aan deze weersomstandigheden gedacht worden bij de bouw van de woning.

Jij zelf

Het laatste gevaar wat we noemen en misschien wel het grootste gevaar voor je dak ben jij zelf. Bij de constructie of de afwerking van het dak kan veel misgaan waar jij het grootste gevaar bent, maar ook hierna kan dit zo zijn. Zelfs het stevigst gebouwde dak kan ernstige schade oplopen als je er op gaat lopen en niet oplet wat je doet. Kijk altijd uit wat je doet wanneer je op je dak bezig bent.

Dit vind je misschien ook leuk...