Juiste manier afval scheiden
Tips

Hoe scheid je op de juiste manier afval?

Elk jaar wordt er per persoon bijna 500 kilo aan afval weggegooid. Van deze 500 kilo wordt ongeveer 59 procent gescheiden. Het is erg van belang om afval op de juiste manier te scheiden. Wil jij weten hoe je dit op de juiste manier kan doen? Lees dan snel verder!

Welk afval kun je scheiden?

Er zijn verschillende soorten afval dat hergebruikt kan worden. Voor het makkelijk thuis scheiden van je afval kan je bijvoorbeeld een prullenbak 3 vakken gebruiken. Zo kan je onderstaand afval gemakkelijk van elkaar scheiden. Daarnaast scheelt het thuis ook nog eens een hoop ruimte! Wij zullen nu de belangrijkste materialen voor je benoemen.

Verpakkingsglas

Zo’n 90 procent van al het verpakkingsglas, denk aan potjes en flessen, wordt gescheiden ingezameld. Ruiten, vuurvast glas, keramiek en kristal horen niet in de glasbak terecht te komen. Dit is omdat zij een andere samenstelling hebben. Glas kan oneindig gerecycled worden. Ook kurken en deksels mogen in de glasbak, deze hoeven niet te worden omgespoeld.

Papier

Net zoals bij verpakkingsglas gaat ook 90 procent van het papier en karton in de papierbak. Het zijn de belangrijkste grondstoffen voor nieuw karton en papier. Ook paperclips, nietjes, vensterenveloppen en plakband mogen in de papierbak worden gegooid. Zorg er wel voor dat het karton en papier droog en schoon is, dus bijvoorbeeld geen vette pizzadozen. Gooi ook geen drinkpakken in de papierbak,  hier zit namelijk een laagje plastic en/of aluminium in.

GFT

Van GFT-afval wordt ongeveer 64 procent gescheiden ingezameld. Hier wordt vervolgens gas of compost van gemaakt. Etensresten, koffie en notendoppen mogen ook bij het GFT-afval worden gegooid. Ook kan je GFT prima zelf composteren, om het zo te gebruiken als bemesting voor je tuin. Let wel op dat je nooit verpakkingen bij het GFT-afval gooit, ook niet wanneer ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic.

PMD (plastic, blik en drankenkartons)

Tot slot worden 66 procent van alle plastic verpakkingen gerecycled. Hier worden bijvoorbeeld weer nieuwe flessen of flacons, tuinmeubilair of emmers van gemaakt.

Tips voor afval scheiden

Volg voor het scheiden van afval altijd het scheidingsadvies van jouw gemeente. Dit advies is namelijk leidend. Voor uitgebreider advies kan je altijd kijken op de afvalscheidingswijzer of in de app van Milieu Centraal.

Kijk altijd op de verpakking of er een weggooiadvies op staat. Hierbij kan je letten op het zwart-witte logo van de weggooiwijzer.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies welk afval je thuis kan scheiden en hoe!

Dit vind je misschien ook leuk...