meer van je tuin genieten
Tuin

Hoe je meer van je tuin kunt genieten

De tuin; voor sommige mensen is het dé plek bij uitstek om heerlijk te genieten tijdens de zomer. Bij anderen is de tuin altijd een zorgenkindje gebleven. Het is net niet en ieder jaar denk je erover om de tuin aan te pakken, maar je hebt het nog niet gedaan. Herken jij je hierin? Dan is dit artikel voor jou. We gaan het er namelijk over hebben hoe jij van die gemiddelde tuin een toptuin kunt gaan maken.

Buitenzonwering

Tja, de zon is echt wel lekker. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar soms dan fikken we, zelfs in Nederland, hier ook weg. Met name wanneer jouw tuin op het zuiden gericht staat en het een windstille zomerdag is. 

Deze situatie kan zelfs reden zijn om maar binnen te gaan zitten zodat je in ieder geval uit die zon bent. Vaak is het binnen nog veel warmer, maar je bent in ieder geval van die zon af. Dat noemen we nou een halve oplossing.

Je wil eigenlijk toch gewoon lekker buiten in de schaduw kunnen zitten tijdens zo’n warme zomerdag? Misschien is het dan wel een goed idee om na te denken over zonwering voor buiten. Een zonnescherm, knikarmscherm, you name it. 

Wanneer het te warm wordt in de zon gewoon lekker je zonwering naar buiten draaien en gaan genieten van die overheerlijke schaduw, maar wel gewoon lekker buiten blijven zitten. Zo kun je met de nieuwe zonwering gewoon gebruik blijven maken van je tuin gedurende warme zomerdagen.

Veranda

Kun je wel wat meer ruimte gebruiken in huis en wordt het eigenlijk ook wel tijd om iets aan die tuin te gaan doen? Dan is een veranda misschien nog niet eens zo’n slecht idee. Voor een fractie van de prijs van een aanbouw geniet je meer van je tuin door extra leefruimte te creëren.

De veranda is een bijgebouw dat aan het huis wordt vastgebouwd, vaak tegen een openslaande deur aan waardoor je vanuit binnen zo ‘’buiten’’ bent. Je hebt nu een gedeelte van je tuin maximaal benut en tegelijkertijd ervoor gezorgd dat je extra leefruimte hebt. De veranda dient als de ideale plek om samen te komen met vrienden, familie en geliefden. 

Een veranda is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld een houten veranda maar tegenwoordig zie je ook veel veranda’s van aluminium. 

Veranda’s zijn er in vele verschillende prijsklassen. Bedenk van te voren goed welke kwaliteit je zoekt om achteraf teleurstellingen te voorkomen. Een veranda kun je echt zien als een diepte investering die de, wanneer je een goede kwaliteit hebt, waarde van je huis verhoogd.

(Terras)overkapping

De (terras)overkapping is een bijgebouw dat meestal los van het huis wordt geplaatst, meestal achterin de tuin. Met een bijgebouw achterin de tuin creëer je erg veel privacy waardoor je even een momentje voor jezelf kunt nemen.

Vooral tijdens heerlijke warme zomeravonden leent de overkapping zich perfect voor een mooie afsluiting van de dag. 

De terrasoverkapping is langer te gebruiken wanneer je ervoor kiest om deze af te sluiten middels glazen schuifwanden. Zo geniet je ook tijdens de wat koudere seizoenen van je (terras)overkapping en maak je dus meer gebruik van de tuin. Hoe ideaal?

Maak het je zelf makkelijk

Een (grote) tuin hebben kost ook veel tijd qua onderhoud. Planten water geven, gras maaien, heggen snoeien. De een vindt dit super leuk, voor de ander is het een nachtmerrie. Bedenk vooraf goed hoe leuk jij het vindt om in de tuin te werken en deze te onderhouden. Niet jouw grootste hobby? Maak het jezelf dan makkelijk! Zo kun je kiezen voor tegels of kunstgras in plaats van echt gras en kun je een bewateringsysteem voor de planten (laten) aanleggen.

Dit vind je misschien ook leuk...