Regels voor hebben deur brievenbus
Tips

De regels voor het hebben van een deur brievenbus

Een deur brievenbus is een handige toevoeging aan je voordeur. Het stelt je in staat om post te ontvangen zonder naar buiten te hoeven gaan. In Nederland zien we dit vrij veel. Het is dan ook logisch dat als jij net een nieuwe woning hebt laten bouwen, je direct ook een brievenbusklep in de voordeur wilt installeren. Maar voordat je er een installeert, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen die gelden voor het hebben van zo’n brievenbus.

Voldoen aan postale eisen

Om ervoor te zorgen dat je post correct wordt afgeleverd, moet je brievenbus voldoen aan bepaalde postale specificaties. Dit omvat onder andere:

  • Afstand: De brievenbus mag niet verder dan 10 meter van de openbare weg zijn.
  • De juiste afmetingen: Een standaard brievenbusopening moet minimaal 18 cm breed en 3 cm hoog zijn, zodat reguliere enveloppen er gemakkelijk doorheen kunnen passen.
  • Een goed werkend mechanisme: De klep of opening van de brievenbus moet soepel openen en sluiten, zodat de postbode geen problemen ondervindt bij het bezorgen van je post.
  • Een duidelijke aanduiding: Zorg ervoor dat je brievenbus of in ieder geval je woning duidelijk is gemarkeerd met je huisnummer, zodat de postbode je adres gemakkelijk kan vinden.

Plaatsing en toegankelijkheid

Naast het voldoen aan de postale specificaties, zijn er ook regels met betrekking tot de plaatsing en toegankelijkheid van je deur brievenbus. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  • Hoogte: Zorg ervoor dat je brievenbus zich op een hoogte bevindt die comfortabel is voor zowel de postbode als jijzelf. Een gangbare hoogte is ongeveer 1,20 meter boven de grond.
  • Zichtbaarheid: Plaats je brievenbus op een goed zichtbare locatie, zodat de postbode deze gemakkelijk kan vinden en geen tijd verspilt aan het zoeken naar jouw adres.
  • Onderhoud: Houd je brievenbus vrij van obstakels zoals overhangende takken of struiken, zodat de postbode er zonder problemen bij kan.

Regels voor appartementencomplexen

Als je in een appartementencomplex woont, kunnen er specifieke regels gelden met betrekking tot het hebben van een deur brievenbus. Het is belangrijk om te controleren wat deze regels zijn voordat je er een installeert. Mogelijk moet je toestemming vragen aan de vereniging van eigenaren of het management van het complex. Als jouw woning op een verdieping zit, zal Postnl niet eerst naar boven gaan om de post te bezorgen. Dan moet er gezorgd worden voor een brievenbus in het portaal of buiten bij de ingang van het appartement.

Wil je meer informatie over het plaatsen van brievenbussen? Een informatieve website over brievenbussen vind je op  www.brievenbuswebshop.nl. Je kunt er terecht voor informatie, inspiratie en voor het kopen van een brievenbus.

Dit vind je misschien ook leuk...