tips nieuwe keuken
Keuken

Tips voor een nieuwe keuken

1. Voor de afwerking van de wand tussen het aanrechtblad en de eventuele bovenkastjes, kan gekozen worden uit diverse materialen. Vaak worden hiervoor tegels gebruikt. Wees dan voorzichtig. Over het algemeen wordt gekozen voor liggend blokverband, een niet te grote voeg in de kleur van de tegel. Het risico is anders dat de wand te prominent aanwezig is. Het gaat natuurlijk om het geheel.

2. De afzuiging. De klacht die je veelal hoort van de gebruiker is enerzijds dat de afzuiging te gering is en teveel lawaai maakt. Overtuig je dus altijd van de waarde van beide zaken. Wat de adviseur fluisterzacht vindt, beoordeelt de opdrachtgever vaak als zeer lawaaiig! Tegenwoordig zien vele afzuigkappen er zeer professioneel uit, maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteiten!

Soms gebruiken we het volgende trucje, lang niet altijd toepasbaar en zeker niet goedkoop, maar wel erg goed. We maken dan gebruik van een zogenaamde ‘motorloze’ afzuigkap. De afvoerpijp boven de kap loopt bijv. door naar de zolder. Hier wordt in een geluidsdicht kistje een motor geplaatst, die wordt aangestuurd vanuit de keuken. De opgezogen lucht wordt dan via een roostertje in de muur uitgeblazen. Twee voordelen: de motor kan nu iets zwaarder gekozen worden dus meer capaciteit en het lawaai is niet of nauwelijks te horen.

3. In keukenontwerpen wordt er vaak vanuit te gaan dat er vanuit de zithoek niet zoveel inkijk in de keuken ontstaat. Dat is vaak heel eenvoudig op te lossen door een losse kast/werkblad/of i.d. tussen de keuken en de rest van de kamer te plaatsen. Bij een afgesloten keuken geldt dit probleem natuurlijk niet.

4. Verlichting. Let op het volgende: Vaak zie je onder de bovenkastjes halogeenspots. Ook zijn er vele keukentypes waar als het ware een extra uitstekende lijst of horizontale koof op de bovenkastjes is aangebracht. Hierin zitten dan halogeenspots.

Maar…. halogeenspots geven veel schaduw, zeker als je met je handen boven het aanrechtblad bezig bent. Overweeg dan liever een TL-lampen (kleur 82). Dit licht is nagenoeg schaduwloos. Vaak wordt een een combinatie gebruikt. Vooral bij een (half) open keuken is het best aardig om ’s avonds vanuit het woongedeelte allerlei twinkelende lichtjes te zien. Dit kan heel eenvoudig door de halogeenspots te dimmen.

Een probleem ontstaat natuurlijk als de bovenkastjes ontbreken, er zal toch iets van verlichting in of aan het plafond moeten worden aangebracht. Dan ontkom je vaak niet aan de halogeenspots, maar zorg dan voor een zogenaamd breedstraal effect.

Twijfel jij nog hoe je het beste je keuken kunt inrichten? Laat je dan adviseren door professionals! Zo kan bijvoorbeeld de klantenservice van Ikea jou goed op weg helpen met het juiste advies rondom jouw keuken!

Dit vind je misschien ook leuk...