Verklein ecologische voetafdruk met kantoorinrichting
Tips

Verklein je ecologische voetafdruk met je kantoorinrichting

Bij het inrichten van een kantoor moet je met verschillende zaken rekening houden. Zo moet iedere werknemer voldoende werkruimte hebben en zijn ook voldoende natuurlijk licht en een goede luchtkwaliteit van groot belang. De richtlijnen voor het inrichten van een kantoorwerkplek zijn terug te vinden in de Arbowet. Naast een ergonomisch verantwoorde werkplek is er vandaag de dag ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en de ecologische voetafdruk van de kantoorinrichting. In deze blog lees je hier meer over.

Met het oog op de toekomst

Een kantoor inrichten houdt tegenwoordig wel iets meer in dan simpelweg een paar bureaus en stoelen in een kale, kille witte ruimte neerzetten. Er is toenemende aandacht voor het welzijn en geluk van werknemers, maar ook voor de impact op de natuur en het milieu. Alles wat we doen heeft een bepaalde impact. Onze impact op de natuur en het milieu wordt ook wel de ecologische voetafdruk genoemd. Door bij het inrichten van een kantoor rekening te houden met duurzaamheid en circulariteit, kunnen we onze voetafdruk verkleinen. Kantoren worden vandaag de dag dan ook steeds vaker met het oog op de toekomst ingericht: duurzaam en circulair.

Verschil tussen duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid en circulariteit worden nog weleens met elkaar verward. Hoewel duurzaamheid en circulariteit beide een positief effect hebben op de ecologische voetafdruk, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Zo is duurzaamheid een vrij breed begrip. Hierbij wordt er gekeken naar het effect van bepaalde handelingen of producten op de mens, het milieu en de economie. Het doel van duurzaamheid is om uitputting van natuurlijke hulpbronnen te vermijden, zodat toekomstige generaties ook een fijn leven kunnen hebben. Bij circulariteit wordt er getracht om bestaande materialen en producten zo lang mogelijk in de kringloop te houden, door te herstellen, hergebruiken, recyclen, et cetera.

Duurzaamheid en circulariteit op kantoor

Een duurzame en circulaire kantoorinrichting heeft de toekomst. Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken heb je tegenwoordig de keuze uit een ruim assortiment bureaus, bureaustoelen en vergadermeubelen die op een duurzame manier worden gemaakt. Van duurzame en zeer goede kwaliteit materialen. Bij een circulaire kantoorinrichting kun je denken aan tweedehands kantoormeubelen die nog prima een ronde mee kunnen. Maar ook opgelapte of gerepareerde kantoormeubelen of kantoormeubelen die voor 100 procent gemaakt zijn van gerecyclede materialen dragen een steentje bij aan de circulaire economie. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Dit vind je misschien ook leuk...