Voorkomen groen water
Tips

Hoe voorkom ik groen water?

Groen water in een zwembad wordt vaak veroorzaakt door de groei van algen. Hier zijn enkele tips om groen water te voorkomen.

Zorg voor de juiste waterbalans

Controleer regelmatig de pH-waarde van het water en zorg ervoor dat deze tussen 7,2 en 7,6 ligt. Controleer de alkaliniteit en calciumhardheid en pas deze aan indien nodig.

Chloorgehalte op peil houden

Zorg voor voldoende chloor in het zwembadwater. Chloor is effectief in het doden van algen en bacteriën.

Schokbehandeling

Voer waar nodig een schokbehandeling uit om organisch materiaal te verwijderen en het chloorgehalte te verhogen. Dit kan nodig zijn na zware regenval, onweer of na veel zwemmers in het zwembad.

Goede filtratie

Zorg ervoor dat het filter goed werkt en het zwembadwater ook regelmatig wordt gefilterd. Reinig de filters volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Voorkom organisch materiaal

Verwijder regelmatig bladeren, insecten en ander organisch materiaal uit het zwembad. Dit voorkomt dat voedingsstoffen aan het water worden toegevoegd, wat de groei van algen kan bevorderen.

Gebruik een algenmiddel

Voeg regelmatig een algenmiddel toe aan het zwembadwater om de vorming van algen te voorkomen.

Zonwering

Zorg voor een vorm van zonwering boven het zwembad. Zonlicht kan de groei van algen bevorderen, dus het verminderen van de blootstelling aan direct zonlicht kan helpen. Denk hierbij aan een goede zwembadafdekking.

Watercirculatie

Zorg voor een goede watercirculatie in het zwembad. Dit helpt om chloor en andere chemicaliën gelijkmatig te verdelen.

Regelmatig onderhoud

Houd regelmatig de conditie van het zwembadwater in de gaten, meet de waterbalans en voer indien nodig corrigerende maatregelen uit door bijvoorbeeld het toevoegen van producten om de waterbalans weer op orde te krijgen.

Als ondanks deze maatregelen het water groen wordt, kan het nodig zijn om een ​​extra schokbehandeling uit te voeren. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om professioneel advies in te winnen.

Dit vind je misschien ook leuk...