voordelen pir isolatie
Klussen

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie?

PIR is een hard kunststofschuim dat geschikt is voor warmte isolatie. Het wordt voornamelijk gebruikt bij vloerisolatie, dakisolatie, muur- en spouwmuur isolatie. Maar wat zijn nou de voordelen van PIR isolatie ten opzichte van andere isolatiemateriaal. Dat lees je in dit artikel, want het zijn er aardig wat!

PIR is dun isolatiemateriaal

Hoe dunner de isolatiemateriaal, hoe minder ruimte je nodig hebt mits de isolatiewaarde goed is. De isolatiewaarde bij PIR is uitstekend, je hebt weinig nodig. De aanbevolen waarde is 4,50 en die heb je met PIR al met 10 cm gehaald. Met ander materiaal heb je al gauw 15 cm nodig. Daarnaast isoleert PIR 1,7 beter dan bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Dit betekent ook dat het kosten besparend is, want je hebt minder nodig. Daarnaast is PIR goedkoper om aan te schaffen dan ander isolatiemateriaal.

PIR is duurzaam isolatiemateriaal

Omdat PIR dun is, heb je minder materiaal nodig. Daarnaast is het gebouw beter geïsoleerd en hoef je minder te stoken, waardoor er minder CO2 uitstoot is. Ook PIR fabrieken stoten minder CO2 uit en hebben minder afval.

Je kunt PIR combineren met andere materialen

Je kunt PIR goed combineren met andere materialen, wat fijn werken is. Zo kun je door het te combineren van materialen het meest optimale resultaat behalen.

PIR kan tegen vocht

Hier in Nederland is het de ene dag heel warm en de volgende dag is het weer koud en regent het heel hard. PIR neemt geen vocht op, dus behoudt zijn gewicht en isolatiewaarde. Daarnaast krijg je ook geen last van schimmel. Je kunt PIR platen dus gebruiken in vochtige ruimtes zoals het dak of de vloer.

PIR vervormd niet, het is drukvast

Wanneer er met PIR gewerkt wordt, bijvoorbeeld bij het plaatsen van PIR dakisolatie, kun je er met een gerust hart op staan. PIR vervormd namelijk niet zodra je erop loopt. Je kunt na het plaatsen over de platen heen lopen als er bijvoorbeeld onderhoud aan het dak of zonnepanelen gepleegd moet worden.

PIR is gebruiksvriendelijk

PIR is licht, je kunt het goed versnijden, er komt bij verwerken amper stof vrij en jeukt niet, het is eenvoudig te plaatsen en je kunt er dus op lopen. Erg fijn in gebruik!

PIR heeft goede brandveilige eigenschappen

PIR ontwikkelt weinig tot geen rook en smelt ook niet. PIR is hierdoor gelijkwaardig aan niet-vlambare isolatiemateriaal zoals minerale wol.

Zoals je ziet beschikt PIR over erg veel voordelen. En als je naar het grote plaatje kijkt, ga je na het plaatsen van PIR materiaal flink besparen op de energiekosten. PIR isoleert namelijk super goed. Dat is goed voor het milieu en goed voor jouw portemonnee.

Dit vind je misschien ook leuk...