welke zorg vergoed
Tips

Weet jij welke zorg je allemaal vergoed krijgt?

Het kan soms voorkomen dat je onverwacht ziek wordt waardoor je medische zorg nodig hebt. Dat is natuurlijk al vervelend, maar wanneer de kosten hiervan voor jouw eigen rekening komen zit je met een nog groter probleem. Dankzij een goede basisverzekering voorkom je onverwachte zorgkosten. Hieronder vind je een overzicht van alle kosten waarvoor je verzekerd bent in de basisverzekering, zodat jij goed op de hoogte bent van wat er allemaal wordt gedekt.

Verschil tussen de pakketten

De zorgverzekering biedt verschillende mogelijkheden met uiteenlopende dekkingen. Over het algemeen heeft het minst uitgebreide pakket ook de laagste premie. Hoe uitgebreider jouw dekking, hoe hoger dan ook de premie.

Om de dekking uit de standaardbasisverzekering iets te verbreden, kun je aanvullende pakketten afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering zodat je ook verzekerd bent voor tandzorg. Tandzorg valt vanaf achttien jaar namelijk niet meer onder de basisverzekering. Lees om precies te weten wat er allemaal onder de dekking valt altijd eerst de polisvoorwaarden van de verzekeraar door.

Dit dekt de basisverzekering

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor iedereen. Bij de basisverzekering kan je alleen kiezen tussen de opties die in het basispakket zitten. De overheid stelt dit basispakket samen, naar aanleiding van de meest belangrijke en meest voorkomende zorg. Dit houdt onder meer het volgende in:

  • Een consult bij de huisarts
  • Bloedonderzoek
  • Geestelijke zorg
  • Ambulancevervoer
  • Opname in het ziekenhuis, inclusief operaties en spoedeisende hulp
  • Geestelijke zorg
  • Kraamzorg en verloskundige zorg bij zwangerschap
  • Revalidatiezorg voor ouderen
  • Tandzorg tot 18 jaar

Zo werkt de vergoeding

Zorgverzekeraars die een basisverzekering aanbieden hebben hiervoor een contract afgesloten met verschillende zorgaanbieders. De zorgkosten worden volledig vergoed, op voorwaarde dat jouw behandelaar in deze lijst staat. Als de zorgverlener geen contract met de verzekeraar heeft, betaal je zelf een deel van de zorgkosten. De lijst met vergoedingen wordt ieder jaar aangepast en de premie verandert per jaar. Het is dan ook slim om dit goed in de gaten te houden, zodat je altijd de zorgverzekering kiest die het beste bij de persoonlijke situatie past.

Stem de polis af op jouw leven

Neem altijd goed de polis van de zorgverzekering door. Hierin staat precies aangegeven welke kosten de verzekeraar vergoedt, hoe het zit met bijbetalingen en hoe je de kosten kunt declareren. Wordt jouw zorgverlener niet standaard gedekt of heb je een uitgebreidere dekking nodig? Dan kan het lonen om een aanvullend pakket met een hogere dekking af te sluiten, zodat je zeker weet dat alle zorg die jij nodig hebt vergoed zal worden.

Dit vind je misschien ook leuk...