Woontrends voor 2023
Tips

Voor welke woontrend ga jij in 2023?

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang, maar veel goede voornemens moeten nog hun invulling krijgen. Op woongebied heb jij vast ook dromen en wensen. Welke meubels passen nu goed in deze tijd … maar vooral ook; bij jou? Wij nemen de belangrijkste woontrends kort met je door.

Natuurlijke look

Geheel in lijn met de maatschappelijke trend, staat ook binnen de woonwereld natuur op een centrale plaats. De natuurlijke look is een van de belangrijkste woontrends van het moment. Dat zie je natuurlijk terug in materialen en kleuren die dicht bij de natuur staan. Massief hout bijvoorbeeld is een prachtig en natuurlijk materiaal; het geeft een huiselijke, warme en gezellige uitstraling. De stresservaring in woningen met meubels van natuurlijk hout blijkt minimaal; er gaat dus echt een rustgevende werking vanuit. Je komt vaak lichte aardetinten tegen in combinatie met organische, ronde vormen. Houten meubelen zijn vaak echte eco-meubelen en zeer duurzaam qua karakter; ze kunnen generaties lang overleven.

Minimalistisch wonen

Een andere woontrend die weliswaar rust hoog in het vaandel heeft, maar compleet anders is dan de natuurlijke trend, is de minimalistische stijl. ‘Less is more’ is al jarenlang geliefd, want in een wereld die altijd maar door raast, hechten mensen veel waarde aan rust in huis. Dat creëer je door slechts een beperkt aantal meubels en accessoires in huis te plaatsen, om op die manier rust en balans in je woning te brengen. Meubels die bij deze woonstijl horen, kenmerken zich door strakke en elegante lijnen en neutrale kleuren. Veelal moderne meubels dus waarbij overbodige elementen vaak zijn weggelaten. De minimalistische stijl is daarom een zeer goede keuze als je zoekt naar een rustige en opgeruimde woning.

Industriële meubels

Industrieel was, is en blijft een zeer populaire stijl. De naam industrieel refereert in eerste instantie aan fabrieken waarbij stevigheid en functionaliteit kernwaarden zijn. Meubels moesten vooral praktisch, sterk en gebruiksvriendelijk gemaakt zijn. Doordat industriële meubels zelf al een combinatie tussen verschillende materialen zijn, sluiten ze goed aan bij zowel een modern interieur als landelijke woonstijlen. Prima passend dus in de trends van 2023, waarin ‘vaste patronen’ meer zijn losgelaten en het unieke karakter van verschillende meubels er echt toe is gaan doen.

Een statement maken

Iedereen heeft een mening en komt daar graag voor uit; dat zien we ook terug in de woonwereld. Mensen kiezen vaak meubels die een statement maken, die opvallen en soms juist contrasteren met de rest van het interieur. Zoals een opvallend gekleurde bank. Hij was al even in opkomst, maar naast de wereldberoemde Franse wijnstreek is Cognac zo’n kleur. Het geeft meubels een stoere uitstraling, die vooral bij banken en stoelen wordt gebruikt. De warme, opvallende kleur geeft cognackleurige meubels een prominent karakter; daarom is het wijsheid niet meerdere meubels van deze kleur in je design op te nemen. Een combinatie met andere donkere kleuren geeft vooral een luxe uitstraling; combineer je cognac met lichtere kleuren dan krijg je juist een frisse uitstraling.

Scandinavisch interieur

Luchtig, licht en tijdloos; daarin kenmerkt zich de Scandinavische stijl. En daardoor is die ook voor 2023 nog steeds trending. Comfortabel ‘no nonsense’ meubilair zou je het kunnen noemen met vooral de houtlook in combinatie met zachte textielsoorten. Qua kleurgebruik worden vooral veel zachte en frisse tinten toegepast; toepasselijk in de donkere winterperiode van Noord-Europa. De interieurstijl straalt eenvoud en daarmee rust uit. Ondanks dat Scandinavisch interieur niet nieuw is, blijft het daarom terugkomen bij de woontrends … ook in 2023!

Dit vind je misschien ook leuk...