Zo sluit jij zelf jouw kachel aan
Klussen

Zo sluit jij zelf jouw kachel aan

Een houtkachel kan jouw woonkamer een erg gezellige sfeer geven. Een mooi houtvuur dat knisperend op de achtergrond aan staat: ongetwijfeld een succesformule voor gezelligheid. Daarom willen tegenwoordig steeds meer mensen een kachel in hun huis installeren. Niet alleen gezellig, maar ook nog eens lekker warm. Benieuwd waar jij zoal op moet letten als jij ‘m zelf wilt installeren? Lees dan gerust verder!

Bestaande schoorsteen

Heb jij al een schoorsteen in huis, en wil je hieronder de kachel installeren? Dat kan! In dat geval is het belangrijk om te controleren of het rookkanaal aan de eisen voldoet. Zo moet de schoorsteen aan de binnenkant glad zijn en mag deze niet lekken. Is dit niet het geval? Dan kun je ervoor kiezen om speciale buizen in het rookkanaal te plaatsen. Let er op dat de diameter minimaal 140 millimeter hoort te zijn en ten minste 3.5 meter hoog.

Zonder schoorsteen

Heb jij geen schoorsteen maar wil je wel graag een kachel aansluiten? Dan zul je een schoorsteen moeten laten plaatsen. Zonder rookkanaal kun je namelijk geen kachel laten plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een keramische schoorsteen, die kunnen met vuurvaste, hittebestendige kit worden gemonteerd. Zelf een schoorsteen inclusief rookkanalen plaatsen wordt niet aangeraden, dit is verstandig om te laten uitvoeren door een professional. Dit brengt natuurlijk wel wat meer kosten met zich mee.

Extra tips

Het plaatsen van een kachel moet goed gebeuren, je wilt immers niet dat er iets mis gaat en er gevaarlijke situaties ontstaan. Let daarom goed op tijdens het installeren. Zorg bijvoorbeeld voor een goede ondergrond. Deze moet hittebestendig zijn en aan alle kanten iets uitsteken. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je de kachel plaatst. Zonder frisse lucht zal jouw nieuwe kachel niet goed branden, iets wat je graag wil voorkomen. Lukt dit niet? Denk er dan over na om een houtkachel met buitenlucht aansluiting te installeren.

Houd het veilig

Wij snappen het als je graag snel een kachel wilt installeren. Houtkachels zijn niet alleen sfeervol, maar ook nog eens goed voor de warmte in jouw huis. Toch is het belangrijk om goed na te denken voor je een kachel installeert. Zorg er voor dat je tijdens het aansluiten zelf alles veilig doet. Let ook goed op het materiaal wat je gebruikt. Dat moet namelijk goed tegen temperatuurverschillen en vuur bestand zijn. Twijfel je of jij zelf veilig jouw kachel kan installeren? Denk er dan over na om het een professional te laten doen.

Dit vind je misschien ook leuk...